Geen woorden maar beelden
De foto op de cover van dit magazine is van de Nationale Nieuwjaarszegen. Op
1 januari jl. zond de EO deze voor de tweede keer uit vanuit de Kloosterkerk. De prachtige ruimte en het zachte licht van onze kerk bleken ideaal voor een kunstwerk dat Ai Hashimoto speciaal voor de gelegenheid maakte. De redactie had het voorrecht bij de opnamen te mogen zijn en met de kunstenares te spreken.
Ai Hashimoto begint met een disclaimer: “Ik gebruik liever geen woorden om mijn verhaal te vertellen. Ik deel mijn verhaal via mijn kunstwerken. De beelden moeten spreken, en iedereen mag er zijn eigen ervaring in doorleven.”
“Veel van mijn werk vindt zijn oorsprong in de tsunami bij Fukushima. Het gebeurde net nadat ik vanuit Japan naar Nederland emigreerde en maakte diepe indruk op me. Deze ramp is ook de bron van mijn werk in de Kloosterkerk. Het vertelt dat er altijd – ook wanneer alles verloren lijkt – een mogelijkheid voor nieuw leven is.”
Wij zien de kunstenares inderdaad met een roze tsunami van zand een nieuw landschap creëren. Het blijkt geen statisch kunstwerk. Er gebeurt iets. Er wordt een verhaal verteld. Kleine witte objecten staan voor nieuwe vormen van leven. Zij liggen geordend op een spiraal. Die symboliseert de energie van het woeste water, maar...
“In veel religies is de spiraal ook een symbool van nieuw leven. Ik loop van buiten naar binnen, langs de spiraal die mij de weg wijst naar het centrum. Daar zal ik mijn nieuwe leven vinden. Deze handelende wandeling langs de spiraal kan worden herhaald, zodat zij een ritueel karakter krijgt. Veel rituelen zijn overgangsrituelen. Zij markeren een transitieperiode waarin je niet meer de oude mens bent en nog niet de nieuwe. Je bent ‘in between’. De christelijke doop is ook zo’n ritueel. Misschien wordt de Nationale Nieuwjaarszegen ook zo ́n ritueel op de grens tussen het oude en nieuwe jaar...”

Interview and text by Emilie Schreuder, De Kloosterkerk

You may also like

Back to Top